Lys ristning
Hvorfor riste single origin-kaffe lyst?
En sporbar kaffe, der udelukkende kommer fra ét område eller én kaffefarm, vil have en specifik terroir. Den specifikke/oprindelige terroir udviskes, hvis den blandes med andet kaffe, eller hvis du rister den mørkt. Jo mørkere du rister kaffer, desto mere smager de forskellige kaffer ens.
En mørkere ristning ødelægger direkte formålet med at source/købe fine kaffer af høj kvalitet, hvor formålet fra et dyrknings- og ristemæssigt perspektiv er at opleve og dykke ned i de forskellige smagsmæssige karakteristika, der bliver skabt ved kaffens "origin"(og dermed terroir) af de mange mennesker bag kaffen, der gør sig umage for at skabe noget unikt – og endvidere via de mange unikke varianter af arabica-genetikken, som nænsomt selekteres og kobles med et givent områdes terroir.
Der er bestemt ikke noget i vejen med mørkere ristede kaffer. Den mørke ristning har specielt sin plads, når man skal få mest ud af kaffe af lavere kvalitet, eller hvis skal skjule smagsmæssige defekter i kaffen.
Terroir
Hvad er terroir og hvorfor riste for at få terroiren frem i koppen?
Vi kan ikke understrege ordet terroir nok. Terroir-begrebet henviser til alle de mikroklimaforhold, der er med til at skabe specifikke groforhold for selve kaffeplanten, hvilket har direkte indflydelse på den enkelte kaffes egenskaber ift. smag og duft i den færdige drik. Vores mål er at købe kaffe med specifik terroir og dermed støtte kaffe-producenter og kaffeproduktion, hvor produktet kommer fra et mindre område eller en enkelt farm (single estate). Dette meget fine produkt, som er blevet skabt og groet med stor ære og kompetence fra producentes side med henblik på at have specifikke dufte og smage æres bedst ved ikke at riste det i stykker. Derfor rister vi lyst! Vi gør så meget som vi kan for at bevare den terroir og det arbejde der er lagt i den kaffe, vi importerer.
Espresso-rist og filter-rist...?
Vi har valgt blot at kalde vores 2 forskellige ristningsgrader lys og mellem. For begge vores ristningsgrader har vi gjort vores bedste for at få kaffens terroir frem – men den mellemristede har lige fået en "bønne" ekstra (pun intended).
Vi synes ikke at betegnelserne espresso-rist og filter-rist er hjælpsomme, da man fx. ikke behøver at brygge et mørkere espresso-rist som espresso. Der er intet i vejen for, at man brygger lystristet kaffe til espresso, og mørkere ristet kaffe som filter – dette er op til personlig præference. Dog er det helt korrekt, at et mørkere rist er lettere og mere tilgiveligt at "dial in" til espresso – men kaffeverdenen har rykket sig så meget, at man ikke længere skal være bange for at brygge de helt lyse kaffer som espresso. Se begreberne som en hjælp fra andre risteriers side, for at skabe en bedre oplevelse for forbrugeren i forbindelse med at få kafferne til at fungere til forskellige bryggemetoder.
For nemheds skyld:
Vores lyse ristning (terroir-rist) kan fint oversættes til betegnelsen filter-rist – og vores mellemristning (allround-rist) kan fint oversættes til espresso-rist.